Korowaj Mielnicki 2025 wybrany
Region
Pon. 12.05.2025 10:36:25


12
maj 2025
maj 2025
Po raz 17. odbył się Festiwal Korowaja Mielnickiego. Komisja konkursowa oceniała korowaje, spróbować konkursowych wypieków mogła też zgromadzona publika. Było smacznie, kolorowo i gwarno.
Konkursowi, w którym oceniano korowaje towarzyszyły koncerty pieśni ludowych i przyśpiewek weselnych wystawiono też obrzęd „Wyjazdu Panny Młodej z domu” W części artystycznej wystąpili: Nowina z Moszczony Królewskiej, Zespół Śpiewaczy Rodyna z Dubiażyna, Mielniczanie z Mielnika, Wrzosy z Wilanowa oraz Akordeoniści - Henryk Mułenko i Aleksander Pura.Gdy widzowie oglądali występy sceniczne, jury obradowała nad wypiekami. W konkursie udział wzięło dziewięć korowajów z trzech województw: podlaskiego, mazowieckiego oraz lubelskiego. Oceniało je jury w składzie:
- Helena Szczygoł – artystka malarka, prowadzi prywatne muzeum etnograficzne oraz galerię „Mielnicki Kuferek”,
- Helena Datczuk - laureatka konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy Perła 2017 za mielnicki korowaj weselny oraz Perła 2024 za „Mielnickie korowajczyki weselne”, podtrzymuje tradycję wypieku korowaja mielnickiego w Gminie Mielnik,
- Aleksandra Tobota – artystka rękodzielnik, właścicielka kawiarni „Kafka na Polnej” w Mielniku
- Anna Szpura – kulturoznawca, od wielu lat prowadzi pracownię Kulinart, zajmuje się odtwarzaniem tradycji i zwyczajów kulinarnych wschodniej Polski, ekspert w programach telewizyjnych kuchni nadbużańskiej, tegoroczna stypendystka programu Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi Mistrz-Uczeń kulinaria korowaje,
- Katarzyna Bajena – członkini Zarządu Koła Gospodyń Wiejskich „Nadbużanki” w Mielniku
- Maria Dziopak – artystka malarka z Warszawy,
- Julia Sznober – artystka malarka z Częstochowy.
Jury oceniało wygląd korowajów pod względem elementów tradycyjnych danego regionu 4 punkty (maksymalnie) oraz smak, który miał decydujące znaczenie i maksymalnie można było przyznać 5 punktów. Jak pokazują wyniki, nie było łatwo wybrać ten najlepsze z najlepszych mielnickich wypieków, a o wynikach decydowały pojedyncze punkty.
Po tych smacznych aczkolwiek niełatwych obradach , jury ustaliło poniższą punktację:
1. miejsce –Maria Gunia, Gnojno, korowaj nr 3, punktów 59
2. miejsce –Lucyna Chromiec, Stara Kornica, korowaj nr 1, punktów 58
3. miejsce –Joanna Andrzejczuk, Boratyniec Ruski, korowaj nr 7, punktów 57
Wyróżnienie otrzymali: Zofia Marczuk, Stara Kornica, nr 5, p. 56; Raisa Borkułak, Siemiatycze Stacja, nr 4, p. 55. Do konkursu przystąpili też: Zoja Mikołajuk, Wilanowo, nr 6, p. 49; Paulina Ogryzek, Jakówki, nr 8, p 48; Walentyna Zwierzyńska, Wilanowo ,nr 2, p. 46; Maria Godun, Maćkowicze, nr 9, p.41.
Nagrodą za pierwsze miejsce był mikser planetarny, za drugie – mini piekarnik, za trzecie – przenośna płyta indukcyjna. Nagrody wyróżnienia – maszynki do lodów. Po wręczeniu nagród, publiczność także coś otrzymała, bo każdy chętny mógł skosztować konkursowych korowajów.
Festiwal odbył się w sobotę, 10 maja w sali widowiskowej Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Mielniku. Katolickie Radio Podlasie i portal podlasie24.pl objęły 17. Festiwal Korowaja Mielnickiego, patronatem medialnym.
Zobacz Galerię
40 Zdjęć
Źródło: GOKSiR Mielnik
0 komentarze