Region

XV Festiwal Kuchni Regionalnej „Z wiśniowym smakiem” za nami

Siedlce Pon. 17.07.2023 08:08:05
17
lip 2023

Słoneczna pogoda przyciągnęła do Wiśniewa w niedzielne popołudnie, 16 lipca wielu gości, mieszkańców Gminy Wiśniew i okolic. Wójt Krzysztof Kryszczuk zainaugurował kolejną odsłonę Festiwalu, po czym na scenie wystąpił Zespół Ludowy Wiśniewiacy z „Polką Wiśniewską”. Imprezę poprzedził X bieg uliczny „Z wisienką w tle”.

Festiwal jest sztandarowym wydarzeniem w Gminie Wiśniew, bez wątpienia kwintesencją imprez kulinarnych w regionie. W programie tegorocznego wydarzenia nie zabrakło muzyki i tańca ludowego, gier, zabaw, konkursów i atrakcji dla dorosłych i dzieci. Można było spróbować wielu lokalnych potraw z owoców wiśni. Tradycyjnie odbyło się drylowanie i pokaz suszenia młodych liści z drzewa wiśniowego. Zebrane owoce pochodzą z Gminy Wiśniew, również z drzewa wiśniowego znajdującego się przy urzędzie i są głównym składnikiem esencjonalnej nalewki opatrzonej certyfikatem.

W tym roku Gmina Wiśniew była także gospodarzem Bitwy Regionów, konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.

Jednym z kluczowych punktów Festiwalu jest pokaz i degustacja potraw, których głównym motywem są wiśnie. Swoje kunsztowne potrawy wystawiły: KGW w Wólce Wiśniewskiej, KGW w Białkach, KGW Chlewiszczanki w Chlewiskach, KGW Borki Kosiorki-Mościbrody, KGW „Twórcze Kobiety” Tworki, KGW w Wiśniewie, Sołectwo w Śmiarach, KGW w Jasionce, KGW w Kaczorach, KGW „Dwórki Heleny” w Helenowie, KGW w Łupinach, Hanna Jastrzębska Łupiny.

Wyłonienie zwycięzców konkursu na najlepszą potrawę z wisienką w roli głównej było punktem kulminacyjnym wielogodzinnych starań uczestników konkursu. W rywalizacji kulinarnej udział wzięło 12 podmiotów. Zgłoszone potrawy oceniane były w następujących kategoriach: smak potrawy, oryginalność i łatwość przyrządzenia.

Komisja w składzie: przewodnicząca - Beata Izdebska - prezes stowarzyszenia „Mazowieckie Wisienki”, Małgorzata Dymecka - prezes Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego RAZEM, Anna Kryszczuk - kierownik stołówki i świetlicy ZO w Wiśniewie, Anna Świder - właściciel restauracji i hotelu SPA Miód Lawenda w Biardach, Barbara Tekieli - dziennikarka kulinarna, autorka artykułów promujących polskie regiony oraz dziedzictwo kulinarne, sekretarz komisji - Bożena Wyrębek - kierownik OKZ w Urzędzie Gminy w Wiśniewie wyłoniła zwycięzców w konkursie.

Nagrody otrzymały:
I miejsce - KGW w Wólce Wiśniewskiej i potrawa kaczka z wiśniami;
II miejsce - KGW „Twórcze Kobiety”- Tworki, mus wiśniowy z glazurą;
III miejsce - KGW „Dwórki Heleny” z Helenowa, wiśniowy indyk.

Przyznano również trzy wyróżnienia dla: KGW „Chlewiszczanki” z Chlewisk, KGW w Wiśniewie oraz KGW Borki Kosiorki-Mościbrody.

- Zauważamy, że z roku na rok przygotowane dania są bardziej wyszukane i
świetnie oddają wiśniowy charakter imprezy, ale jednocześnie stawiają komisję konkursową w niezwykle trudnej sytuacji - mówili członkowie jury.


Inf. MJa i Gmina Wiśniew
Fot. Gmina Wiśniew
Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Monika Jabłkowska
+48.512111737

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.