Region

Biesiadnie i kulinarnie w Mordach

Siedlce Niedz. 22.10.2023 17:25:23
22
paź 2023

21 października w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Mordach zorganizowano Biesiadę Podlasko-Mazowiecką. Była to okazja do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym. Jury wyłoniło zwycięzców w kilku kategoriach. Najlepsi otrzymali nagrody.

Dania mięsne i półmięsne:

I miejsce - Małgorzata Kukawska - pierogi z mięsem i soczewicą
II miejsce - Artur Siwko - papryka nadziewana kaszą i mięsem
III miejsce - Zdzisława Tomaszewska - pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną

Sałatki, surówki i przystawki:

I miejsce – Dorota Chacińska – szuba
II miejsce – Marta Sztanka - galareta wieprzowa
III miejsce – Małgorzata Marczuk - paprykarz rybny

Zupy i buliony:

I miejsce – Adrian Strąk - zupa liściowa
II miejsce – Beata Strąk - zupa cebulowa

Ciasta i desery:

I miejsce - KGW w Krzymoszach - ciasto szpinakowe
II miejsce – Halina Sztanka - szarlotka
III miejsce –Agata Jastrzębska - babka czekoladowa

Napoje alkoholowe i bezalkoholowe:

I miejsce – Stefan Skolimowski
II miejsce – Krzysztof Strąk
III miejsce – Wiesław Iwanowski

Laureaci, którzy zajęli miejsca na podium otrzymali nagrody rzeczowe. Do konkursu przystąpiły 24 osoby. Dania i napoje oceniało kulinarne jury w składzie: Anna Szpura, Adam Filipczuk, Anna Matyszczak.

Patronat medialny nad biesiadą sprawowały: Katolickie Radio Podlasie i portal Podlasie24.pl



Fot. KSkor/Malwina Strąk


POBIERZ APLIKACJĘ



Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Kamil Skorupski
+48.504838118

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.