Smak serów i podróży w GOK Zbuczyn
Siedlce
Pon. 28.07.2025 09:49:45


28
lip 2025
lip 2025
Cykl „Dobre Strony” w Gminnym Ośrodku Kultury w Zbuczynie dał już okazję do spotkań wokół reportażu literackiego, historii przypraw, ekstremalnego biegania oraz przyrody nadbużańskiej i japońskiej arytmetyki. Po serii spotkań z przedstawicielami różnych aktywności zawodowych i pasji, w miniony piątek, 25 lipca rozmawiano o sztuce serowarstwa i smakowaniu świata. Gościem wieczoru była Wioleta Nowosielska, która od kilku lat zajmuje się produkcją nagradzanych serów rzemieślniczych, a prywatnie jest pasjonatką podróży i aktywnego stylu życia.

A wszystko zaczęło się od włoskiej ricotty. To jej smak zachwycił gościa „Dobrych Stron” przed laty, a poszukiwanie niezapomnianego smaku skłoniło do własnych prób związanych z produkcją serów. Warsztaty serowarskie, zdobywanie kolejnych doświadczeń i odkrywanie tajników produkcji dobrego sera zaowocowało wreszcie powstaniem marki „Sery z brzozowego lasu” i nagrodami na licznych konkursach kulinarnych. O cennej współpracy ze środowiskiem polskich i europejskich serowarów, ciągłym doskonaleniu umiejętności, ale także o tym, jak wyprodukować swój własny, domowy ser można było usłyszeń podczas wieczoru połączonego z profesjonalną degustacją. Była też okazja do refleksji związanej z rosnąca w Polsce popularnością rzemieślniczej produkcji spożywczej. A że nie samym serem człowiek żyje, Wioleta Nowosielska podzieliła się z widownią zgromadzoną w Gminnym Ośrodku Kultury również opowieściami i slajdami z wędrówek po świecie. Udało się, tym sposobem, chociaż na chwilę odwiedzić Kubę, Tajlandię, Dubaj i Malediwy, zatrzymując nad kulinarnymi ciekawostkami charakterystycznymi dla tych kierunków oraz społeczną i turystyczną specyfiką miejsc.
Cykl „Dobre Strony” organizowany jest pod honorowym patronatem Wójta Gminy Zbuczyn Huberta Pasiaka. Patronami medialnymi spotkań jest Katolickie Radio Podlasie oraz portal informacyjny Podlasie24.pl.
Zobacz Galerię
15 Zdjęć
Aoi/fot. Piotr Głuchowski
0 komentarze