Kultura

Smak serów i podróży w GOK Zbuczyn

Siedlce Pon. 28.07.2025 09:49:45
28
lip 2025

Cykl „Dobre Strony” w Gminnym Ośrodku Kultury w Zbuczynie dał już okazję do spotkań wokół reportażu literackiego, historii przypraw, ekstremalnego biegania oraz przyrody nadbużańskiej i japońskiej arytmetyki. Po serii spotkań z przedstawicielami różnych aktywności zawodowych i pasji, w miniony piątek, 25 lipca rozmawiano o sztuce serowarstwa i smakowaniu świata. Gościem wieczoru była Wioleta Nowosielska, która od kilku lat zajmuje się produkcją nagradzanych serów rzemieślniczych, a prywatnie jest pasjonatką podróży i aktywnego stylu życia.




A wszystko zaczęło się od włoskiej ricotty. To jej smak zachwycił gościa „Dobrych Stron” przed laty, a poszukiwanie niezapomnianego smaku skłoniło do własnych prób związanych z produkcją serów. Warsztaty serowarskie, zdobywanie kolejnych doświadczeń i odkrywanie tajników produkcji dobrego sera zaowocowało wreszcie powstaniem marki „Sery z brzozowego lasu” i nagrodami na licznych konkursach kulinarnych. O cennej współpracy ze środowiskiem polskich i europejskich serowarów, ciągłym doskonaleniu umiejętności, ale także o tym, jak wyprodukować swój własny, domowy ser można było usłyszeń podczas wieczoru połączonego z profesjonalną degustacją. Była też okazja do refleksji związanej z rosnąca w Polsce popularnością rzemieślniczej produkcji spożywczej. A że nie samym serem człowiek żyje, Wioleta Nowosielska podzieliła się z widownią zgromadzoną w Gminnym Ośrodku Kultury również opowieściami i slajdami z wędrówek po świecie. Udało się, tym sposobem, chociaż na chwilę odwiedzić Kubę, Tajlandię, Dubaj i Malediwy, zatrzymując nad kulinarnymi ciekawostkami charakterystycznymi dla tych kierunków oraz społeczną i turystyczną specyfiką miejsc.

Cykl „Dobre Strony” organizowany jest pod honorowym patronatem Wójta Gminy Zbuczyn Huberta Pasiaka. Patronami medialnymi spotkań jest Katolickie Radio Podlasie oraz portal informacyjny Podlasie24.pl.



Aoi/fot. Piotr Głuchowski

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.