O podróżach, wietnamskim pieprzu, dobrej kuchni i przygodzie. Rozmowa z Jędrzejem Majką. (audio)
Siedlce
Pon. 02.08.2021 12:25:25
02
sie 2021
sie 2021
O tym, jak czas pandemii zmienia podróżniczy świat, o wietnamskich plantacjach pieprzu, miejscach, w których warto szukać dobrego jedzenia, a także o tym, że wszyscy jesteśmy, niczym legendarny Tony Halik, stworzeni do przygody, mówił na antenie Radia Podlasie Jędrzej Majka.
Dwóch części rozmowy z dziennikarzem i podróżnikiem można było posłuchać w ostatnich wydaniach magazynu „Kultura na fali”, a cały wywiad Agnieszki Osmólskiej-Ilczuk z Jędrzejem Majką jest już dostępny w Archiwum Dźwięków TUTAJJędrzej Majka odwiedził w czerwcu i lipcu nasz region przy okazji spotkania Klubu Filmowego „Kino z Pasją” w NoveKino Siedlce. Rozmowa z podróżnikiem poprzedziła seans filmu dokumentalnego „Tony Halik” w reżyserii Marcina Borchardta. Był także gościem „Radzyńskich Spotkań z Podróżnikami” oraz Miejsko-Powiatowej Biblioteki Publicznej w Garwolinie, gdzie opowiadał o historii przypraw, której poświęcona jest jego najnowsza książka „Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat”. Związany na co dzień z Krakowem Jędrzej Majka odwiedził już ponad 70 krajów, część ze swoich wędrówek opisał w książkach „Pociąg do świata” i „Przypadki podróżne”, jest autorem m.in. doskonale opracowanych przewodników po Wilnie i Lwowie.
AOI/DW
0 komentarze